“To ciało kontroluje infekcje, a nie leki. Bez wzmocnienia odporności, lekarstwa nie mają znaczenia.” Marc Lappé

Jak skutecznie i naturalnie wzmocnić odporność w okresie jesienno-zimowym?

Oczywiście we wszystkim należy zachować balans i zdrowy rozsądek, ALE po co faszerować się farmaceutycznymi specyfikami o niewiadomej skuteczności, jeżeli naturalne wzmacniacze odporności znajdują się już w zasięgu Twojej ręki?

Często jak słyszymy układ odpornościowy, myślimy że jest to część naszego organizmu, która bez naszej ingerencji jakoś tam sobie działa. Lepiej lub gorzej, ale działa. Otóż to czy lepiej czy gorzej, stanowi ogromną różnicę i w konsekwencji oddziałuje za wiele aspektów naszego życia. Przede wszystkim odpowiada za nasze ZDROWIE – o które teraz trzeba szczególnie dbać. W dalszej konsekwencji za nasze samopoczucie oraz ogólną jakość funkcjonowania całego organizmu.

Wiadomo – w zdrowym ciele, zdrowy duch!

  1. SEN

Zmęczony organizm nie ma siły walczyć ze szkodliwymi drobnoustrojami, bakteriami czy wirusami. Układ immunologiczny wytwarza mniej limfocytów przez co jesteśmy zdecydowanie bardziej narażeni na wszelkie infekcje. Musisz zapewnić sobie regularny, pełnowartościowy sen, aby w ciele zaszły procesy regenerujące komórki i wzmacniające organizm. W trakcie snu komórki produkują białko, ciało przygotowywane jest do “obrony”.

Wzmocnienie odporności to jedno, ale sen pozytywnie wpływa także już w trakcie rekonwalescencji, gdyż tkanki szybciej się goją, aby wyprowadzić Ciebie z choroby.

MATERACE MEDYCZNE
zarejestrowane jako lek na kręgosłup i ból pleców:

  1. CUKIER

Cukier, brutalnie aczkolwiek prawdziwie nazywany “białą śmiercią” nie wnosi do Twojej diety absolutnie żadnych wartości odżywczych. Dlatego czym prędzej należy go wyeliminować z diety, a przynajmniej znacznie ograniczyć. 

Szybki skok energetyczny, po którym następuje równie szybki spadek. Na pożegnanie po sobie zostawia jedynie oponkę na brzuchu i nic więcej.

Dodatkowo obniża poziom witaminy C, która jak wiadomo jest jednym z fundamentów budowania odporności.

Jak wzmocnić odporność – domowe sposoby

3. SYROP CZOSNKOWY

Ta wdzięczna roślina mimo że nie należy do afrodyzjaków, działa istne cuda w medycynie! 🙂 Czosnek jest królem wśród naturalnych antybiotyków i lepiej się z nim na dobre zaprzyjaźnić. Sam w sobie jest dość trudny do przegryzienia, natomiast można urozmaicić miksturę z czosnkiem w roli głównej:

  • Główka czosnku (starta na tarce lub przeciśnięta przez praskę), 
  • 4 wyciśnięte cytrynki
  • dzbanek wody niegazowanej lub przegotowanej
  • miód do smaku.

                       Odłóż na dobę do lodówki, aby smaki się “przegryzły” a następnie każdego
                        dnia wypijaj słusznego “szota”, a nie straszne Ci będzie osłabienie i przeziębienie.

Naturalne antybiotyki

4. NAPAR Z IMBIRU

Jak wzmocnić odporność w okresie jesienno-zimowym? Imbirem! Nazywany potocznie naturalną aspiryną, świetnie radzi sobie z chorobą, uzupełnia mikroelementy o wapń, magnez, żelazo, potas sód i cynk, 

Jest bogactwem witamin C, B6, E, K. Chroni przed wirusami, grypą, przyspiesza enzymy trawienne, zwalcza przeziębienie i ból gardła.

10 plastrów,lub 10 cm startego imbiru bez skórki, gotój na małym ogniu.

Przelej do karafki z cytryną i miodem. Nie zalewaj wrzątkiem. Wypijaj w ciepłej temperaturze (doskonała alternatywa dla tych, którzy nie dadzą namówić się na czosnek).

5. SYROP Z CEBULI

Z pokolenia na pokolenie sposób babuni na przeziębienie i ból gardła. Syrop jest w pełni naturalny, skuteczny i bezpieczny dlatego z powodzeniem ratunek w nim znajdą przeziębione kobiety w ciąży, które jak wiadomo nie mogą przyjmować właściwie żadnych leków powstałych w laboratorium. Serdecznie też zachęcamy do podawania dzieciom, zanim ostatecznie podanie im leki na przeziębienie. Syrop z cebuli jest bogaty w witaminy, działa dezynfekująco oraz łagodzi stany zapalne.

Pokrój w drobną kosteczkę 2 cebule. Układaj w słoiku na przemian warstwami cebulę i cukier. Odstaw na bok do następnego dnia, aby cebula zdążyła puści sok. Spożywaj 1 łyżkę stołową soku co kilka godzin po 2, 3 dniach powinna nastąpić poprawa zdrowia.

Lekarstwa w jedzeniu

6. SOK Z BURAKA

Właściwości buraka są przede wszystkim znana z krwiotwórstwa oraz wspieranie układu odpornościowego. W połączeniu z bakteriobójczym miodem, zapobiega infekcjom, ale także działa w ich zwalczaniu, łagodzi kaszel. Buraki uzupełniają mikroelementy oraz witaminy z grupy B, cynk i dużo żelaza. Sok/syrop można podawać dzieciom nawet od 2 roku życia.

Buraki obrać i pokroić w kostkę.

Przełożyć warstwowo na przemian buraki i miód.

Odłożyć do następnego dnia, aż puści sok.

Po otrzymaniu soku, przechowywać w lodówce.

7. KURKUMA

Indyjska przyprawa, o intensywnie żółtej barwie, dumnie wzbogaca smak potraw, sprawdza się w kosmetologii, ale także prężnie stoi na straży Twojej odporności. Wielorakie zastosowanie, w każdej dziedzinie sprawdza się wyśmienicie. Spożywana codziennie, jest słusznym pogromcą wirusów i bakterii.
W towarzystwie sprzymierzeńców zdrowia tj. cytryny i imbiru tworzą mocną trójcę, która stworzy pancerz ochronny w okresie gryp i przeziębień.

Napój: 1 cytryna, 4cm imbiru, 2 łyżki kurkumy, opcjonalnie szczypta pieprzu cayenne, 500 ml wody

Odstawić aż smaki się przejdą.

A jakie są wasze sposoby na wzmocnienie odporności na zimę?

Sprawdź także –> https://zamowmaterac.pl/jaki-materac-wybrac/